Unde se face educația financiară: Ce planuri are BCR pentru români, cum îi ajută

de: Ozana Mazilu
31 10. 2023

Banca Comercială Română (BCR) are programe de ajutor pentru românii care își doresc să aibă o educație financiară stabilă. Astfel, Sergiu Manea, director general BCR: România a pierdut războiul demografic pentru următoarele generaţii, însă îl poate câştiga în demografia competenţelor.

Educația financiară la români

În opinia sa, educaţia financiară este una din competenţele esenţiale: „Din punctul meu de vedere, e destul de clar că pentru următoarele generaţii am cam pierdut războiul demografic şi, atunci, cred că e foarte important să vedem unde îl putem câştiga – şi putem câştiga în demografia competenţelor, pentru că este vorba despre creşterea populaţiei care are un număr de competenţe esenţiale, competenţe de viaţă, competenţe comunitare sau competenţe funcţionale”, a spus Sergiu Manea, la conferinţa cu tema „O perspectivă critică asupra rolului educaţiei în incluziunea şi rezilienţa financiară în România”, citat de Economedia.

Vezi și: Românii se fac de râs când e vorba de educație financiară: habar n-avem ce să facem cu banii

Vezi și: Sărăcia ne învață să fim mai cumpătați cu banii: educația financiară e învățată cu forța în România

„În acest context, educaţia financiară este una din competenţele esenţiale, atât ca şi competenţă de viaţă, competenţă comunitară şi competenţă funcţională. E foarte important să trecem dincolo de aspectele de natură teoretică, de cunoaştere a banilor şi să vorbim de modul în care banii sunt administraţi. Să ne uităm la modul în care riscurile financiare sunt înţelese şi administrate şi, de ce nu, la relaţia cu furnizorii de servicii financiare”, a adaugat Manea.

Planurile BCR

El a menţionat că educaţia financiară se face acasă, în comunitate, la şcoală, iar BCR a început să creeze în urmă cu 7 ani o platformă care să poată aduce „toate aceste locuri de acţiune sau de influenţă” la un anumit standard, la un anumit nivel. Astfel, prin intermediul acestei platforme, oamenii pot înţelege mai multe despre bani, riscuri, gestionarea banilor şi despre relaţia cu furnizorii de servicii financiare.

Vezi și: Românii sunt săraci, dar și când pun mâna pe bani habar n-au ce să facă cu ei

„Şcoala de Bani e această platformă prin care desfăşurăm activităţile de educaţie financiară. Mâine aniversăm 5 ani de când am intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare lecţie de educaţie financiară din istoria lumii. 645.000 de români au trecut prin lecţiile de Şcoala de bani, indiferent de vârstă, indiferent unde s-au desfăşurat acestea: la noi în agenţii, în fabrici şi uzine, în şcoli sau cu ocazia altor evenimente comunitare. Mult mai important este că anul acesta, 230.000 de români au trecut prin dialoguri financiare cu colegii mei din sucursale, vorbind nu la nivel teoretic, ci la nivel practic despre îngrijorările lor financiare”, a completat Sergiu Manea.

Directorul general al BCR a precizat că banca îşi propune ca, în următorii trei ani, să ajungă la 100.000 de oameni trecuţi în fiecare an prin Şcoala de Bani şi în 2026 să poată desfăşura 1,5 milioane de dialoguri financiare pe an.